Geef brieven een persoonlijke touch met lakstempels

Ik ben geloof ik niet de enige die het nog super leuk vind dat we nog steeds papieren post versturen, zoals brieven en kaarten, liefst zelfs met echte lakstempels. Veel mensen zijn volledig overgestapt op email en berichten via whatsapp of andere sociale media. Maar zelf vind ik het nog steeds bijzonder om een handgeschreven bericht te ontvangen via de post. Het heeft toch iets heel persoonlijks. Diegene heeft moeite gedaan om een mooie kaart uit te zoeken, en vervolgens om de juiste boodschap te bedenken (eenmaal geschreven kan hij er niet meer af, dus je denkt veel beter na over je woorden.) Om die reden heb ik me onlangs aangemeld bij Postcrossing, een community die draait om het verzenden en ontvangen van handgeschreven kaartjes. Je krijgt een aantal profielen voorgeschoteld, voor wie je een kaartje moet uitzoeken. Dit mag handgemaakt zijn, maar ook uit de winkel komen. Vervolgens schrijf je iets liefs voor diegene; een wens, leuk verhaaltje of zelfs een gedichtje, en stuur je hem op. Ik krijg altijd leuke reacties op mijn kaartjes, maar besteed dan ook veel tijd aan het uitzoeken ervan. Maar wat nog wel het allerleukste is is dat ik elk kaartje in een envelopje verstuur met echte, ouderwetse lakstempels erop. De lakstempels (ook wel zegels genoemd,) werden al gebruikt in de oudheid. Met dit soort zegels kon men de echtheid van documenten waarborgen, maar ook zorgen dat enveloppen en zelfs deuren niet ongeautoriseerd werden geopend. Hiermee werd de inhoud bewaart en origineel gehouden. Dit idee is natuurlijk heel bijzonder, maar tegenwoordig worden lakstempels toch vooral gebruikt voor de sier. We hebben immers intussen andere methodes gevonden die enveloppen en deuren gesloten kunnen houden, welke een stuk effectiever zijn dan de ouderwetse lakstempels.

Hoe gebruik je lakstempels?

het is helemaal niet zo moeilijk om lakstempels te gebruiken, maar je moet er wel een beetje handigheid in krijgen. Ik vond het in het begin nog best wel moeilijk om bijvoorbeeld de lak goed te verdelen over het papier en om precies de juiste druk uit te oefenen met de stempel, waardoor je lakstempel een mooie afdruk krijgt. Bij zoals veel creatieve dingen geldt ook hier: Oefening baart kunst. Ik denk dat ik al zeker 30 brieven heb verzonden met lakstempels en daarvóór al minstens twintig keer ermee geoefend heb, en ik kan zeggen dat het me nu heel goed afgaat. Maar in het begin was het wel even moeilijk. Wat wel heeft geholpen is de uitleg van Stempels.nl over het gebruik van lakstempels, deze vind je hier: https://www.stempels.nl/lakstempels. De kunst is om de lak op de juiste temperatuur te krijgen door hem bij een vlammetje te houden. Dit kan een kaars zijn of een lucifer. Persoonlijk vind ik dit het lastigste gedeelte. De lakstaaf kan namelijk gaan smelten en branden tegelijk. Als hij gaat branden moet je hem zachtjes uitblazen en meestal is de lak dan geschikt voor gebruik. Je moet hem dan zo snel mogelijk op het papier laten vloeien en vervolgens de koude, ietwat bevochtigde stempel erin drukken tot de lak is afgekoeld. 

Het volledige aanbod van stempels.nl

Ik bestel mijn lakstempels en benodigdheden altijd op de website van Stempels.nl. Ze hebben namelijk alles in huis voor het lakstempelen: 

• Flexibele zegellak.
• Traditionele zegellak.
• Zelfklevende lakzegels (voor als je het te moeilijk vindt.)
• Stempelkussens voor een lakzegel.
• Lakkorrels.
• En zelfs een laksmelter.

Je kunt dus eenvoudig en snel al je benodigdheden tegelijk bestellen op Stempels.nl. Ik spreek uit ervaring dat de levering snel is, de klantenservice goed en de prijzen laag, echt een aanrader dus!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn