Makelaarscourtage

Verdiep je goed in de makelaarscourtage als je een makelaar zoekt voor jouw huis verkopen. Dit is de bijdrage die jij betaalt aan de makelaar na de verkoop van je huis. Meestal is deze bijdrage vastgesteld aan de hand van een percentage van de verkoopprijs. Dit percentage is echter per makelaar verschillend. Wat zij hiervoor kunnen vragen, dat staat niet helemaal vast, maar de percentages variëren meestal tussen 1 tot 2 procent. Op de website makelaarskosten staan meerdere kosten beschreven die makelaars in rekening brengen als zij aangewezen worden als verkoopmakelaar. Het is daarom aangeraden dit goed uit te zoeken, omdat ook deze kosten per makelaar kunnen verschillen. Naast de makelaarscourtage komt u dus nog voor andere kosten te staan. Alleen is de courtage wel een uitzonderlijke kostenpost, omdat hier niet over te onderhandelen is en deze is niet aftrekbaar via de belasting. Wanneer je een definitieve keuze maakt voor de makelaar, dan zit je automatisch aan dit percentage vast. Hier kan je niet meer omheen en dat ga jij betalen na de verkoop van je huis. Voor de makelaar merkt het zo. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe meer de bijdrage is die zij voor de makelaarscourtage ontvangen. Een goed verkoopresultaat is dus net zo goed voor de makelaar een gunstige uitkomst.

Het voordeel van de makelaarscourtage

Aan de makelaarscourtage zitten weinig voordelen. Het enige wat je als voordeel kan zien, is dat dit een stimulans is voor de makelaar om te onderhandelen naar de beste verkoopsom die mogelijk is. Zelf wil je jouw woning natuurlijk voor een gunstig bedrag betalen. Je wilt dat deze een bedrag oplevert, waar jij al die tijd naar gewerkt hebt. Mogelijk dat je pas een mooie verbouwing hebt gedaan. Of de elektra helemaal hebt geïnstalleerd of de leidingen nieuw hebt laten aanleggen. Of je bent al die jaren zo zorgvuldig met je woning omgegaan, dat je graag wilt dat hier een mooi bedrag voor betaald wordt. Wat jouw reden ook is, je wilt dat de nieuwe bewoner er een goede prijs voor betaalt. Je denkt in het begin dat jij wel in staat bent de verkoop te regelen. Goed onderhandelen is wel een vak apart. Er komt bij jou ook enige emotie kijken bij de verkoop van een woning, waar een makelaar geen last van heeft. Het zal niet vreemd zijn als je na een periode toch genoodzaakt bent een verkoopmakelaar in te schakelen en dan kom je niet onder de makelaarscourtage uit.

De uitbetaling

De betaling van de makelaarscourtage vindt plaats na de verkoop van je huis. Logisch, want dan is de definitieve prijs bekend waarover de makelaarscourtage berekend kan worden. De makelaar kan hier dan aanspraak op maken. Dat hij of zij daar recht op heeft, dat staat vastgelegd in de overeenkomst tussen jou en de makelaar. In deze overeenkomst zal staan dat de makelaar u heeft geholpen bij de verkoop van je woning. Naast de makelaarscourtage zal je ook andere kosten betalen, zoals:

  • Een vast tarief met daarin specifieke diensten zoals onderhandeling en promotie.
  • Het maken van de foto’s.
  • De uitvoering van een taxatie.

Wat jij betaalt aan makelaarscourtage hangt af van de verkoopsom. Neem dit goed in overweging bij de vergelijking en berekening van de kosten. Voor de ene makelaar zal dit bedrag dus verschillen, maar ook de andere kosten die jij moet betalen. Het vergelijken van de makelaars is behoorlijk uitzoekwerk. Als je dit grondig doet via makelaarskosten.nl dan zal je merken dat je hier achteraf blij om gaat zijn. Door een goede vergelijking tussen meerdere makelaars kan jij de partij kiezen die aansluit bij de verkoop van jouw woning.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn