Nieuwe kozijnen kopen? Dit moet je weten

Brrr… Is het in de winter wel érg koud in je huis? Dit kan mogelijk aan je kozijnen liggen. Voel aan de binnenkant of er koude lucht uit stroomt; is dat het geval, dan weet je dat dit de oorzaak is van de vriestemperaturen binnenshuis. Ze zijn aan vervanging toe. Wat nu?

3 verschillende soorten kozijnen

Ben je overtuigd dat je aan nieuwe kozijnen toe bent, dan is het tijd om de eerste stap te bepalen: welke soort wil je? Er bestaan verschillende materialen voor, namelijk:

  • Hout
  • Aluminium
  • Kunststof

Houten kozijnen worden veelal gemaakt uit hardhout of naaldhout. Vaak wordt dit geschilderd om ervoor te zorgen dat het hout langer meegaat. Voordelen van deze variant zijn dat het makkelijk zelf te schilderen is, de reparatie vrij simpel gaat, het hout ook makkelijk te bevestigen is en van zichzelf isolerend. Bovendien is hout een natuurlijk product, wat betekent dat deze kozijnen beter voor het milieu zijn. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan, namelijk het risico op houtrot, en dat er over het algemeen meer onderhoud nodig is dan bij de aluminium of kunststof types. Dat brengt ons bij de aluminium variant – misschien denk je nu: dat staat toch helemaal niet mooi. Maar deze kozijnen zijn gewoon in elke kleur leverbaar; kijk maar eens naar plaatjes op internet. Andere voordelen van aluminium zijn dat het duurzaam is (aluminium gaat erg lang mee), erg sterk, goed isolerend, en dat het weinig onderhoud nodig heeft. Vooral voor grote glasoppervlakken is aluminium een geschikte keus. Tot slot de kunststof variant; deze heeft vrijwel alle voordelen die aluminium kozijnen ook hebben: duurzaam, isolerend, weinig onderhoud nodig en verkrijgbaar in elke kleur. Mooi is ook dat fabrikanten steeds meer hout proberen na te bootsen met het kunststof – er kan bijvoorbeeld een houtnerf in het kunststof gemaakt worden. Zo hebben je ramen een authentieke houtlook zonder het nadeel van het vele onderhoud dat hout nodig heeft.

Kies voor een professionele isolatie

Ben je eruit welk materiaal je graag wil? Dan komt stap twee: de installatie. Maar bedenk eerst of je ook isolatieglas wil laten zetten. Dit neemt tevens een groot deel van de kou in je huis weg – en het vervangen van het glas kan het best in één keer met het verwisselen van de kozijnen. Ben je nog wat huiverig voor de kosten hiervan, bedenk dan dat je die waarschijnlijk snel terugverdiend door een lagere energierekening. Je hoeft de verwarming niet meer zo hoog te laten staan als eerst, want het is niet meer koud in je huis. Enfin – het is verstandig om de isolatie door een professionele organisatie te laten doen. Zij bieden garantie van zo’n 10 tot 15 jaar, dus is er in deze periode iets mis met de kozijnen, dan worden de reparatie- of vervangingskosten vergoed. Daarnaast zorgen experts ervoor dat ze van hoge kwaliteit zijn en ook op die manier functioneren. Wanneer je ze zelf in elkaar zet, heb je het risico dat je zelf hoge kosten moet betalen wanneer er toch iets niet naar behoren functioneert. Een specialist die op het gebied van kozijnen aangeraden kan worden, is Benitech. Hier wordt een garantie van wel 20 jaar geboden, en het bedrijf heeft al ruim 20 jaar ervaring op het gebied van ramen en deuren. Er is een eerste gesprek over jouw wensen, vervolgens worden de kozijnen geïnstalleerd en afgewerkt, en vindt er nog nazorg plaats. Wil je het beste voor je huis, dan is het zeker slim om eens een kijkje te nemen op https://www.benitech.nl/. Op een warme winter!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn